Expert på bevakning och säkerhet

En av de roligaste sakerna med att vara copywriter är att få jobba med experter – ta del av deras kunskap och förmedla det i ord. Det gör att jag också får känna mig som en expert. Och som en total nybörjare på samma gång. Här är några av artiklarna jag skrev åt en expert på säkerhet.


Smart kamerabevakning med AI

I samarbete med KNTNT skrev jag texter till en E-bok om smart kamerabevakning. Boken är på 27 sidor. Här kan du ladda ner den.


Därför ska du koppla inbrottslarm och kameror till larmcentral

För att få maximal nytta av inbrottslarm och bevakningskameror bör du koppla dem till en larmcentral. Då har du experter som övervakar din egendom dygnet runt. Med hjälp av högtalare kan de avstyra brott – och vid behov finns polisen bokstavligen en knapptryckning bort.


Smarta kameror och videoanalys skapar nya möjligheter

Du har 100 timmar video inspelat från två olika bevakningskameror. Polisen söker efter någon i blå jacka. Kanske gick personen från vänster till höger över parkeringen. Vad gör du? Med smart kamera och videoanalys är det enkelt.


Vad påverkar priset för säkerhet?

När det är dags att investera i säkerhet är det många frågor som dyker upp. Vad kostar det? Hur mycket ska jag budgetera för årligt underhåll? I den här artikeln tittar vi närmare på vad som påverkar priset. Och visar hur du får bättre kontroll på både inköp, installation och underhåll.


Så beställer du ett företagslarm

Ditt företag ska flytta in i nya lokaler. Allt är klart. Tror ni. Din chef kommer förbi och säger: ”Vi har glömt en sak. Försäkringsbolaget kräver ett godkänt företagslarm.” Hon vänder sig till dig och säger: “Du får fixa larmet!” Vad ska du göra? Det tittar vi närmare på i denna artikel.


Tekniken som gör din kamerautrustning smartare

Din bevakningskamera kan mer än du tror. I den här artikeln berättar Ulf Holmström, Solution Engineer på Milestone Systems Sweden AB, vilka möjligheter som gömmer sig i utrustning som du kanske redan har.


Hur ska kamerabevakningslagen tolkas? Svar från juristen.

Flera lagar påverkar när, var och hur kamerabevakning är tillåten. Främst är det kamerabevakningslagen och GDPR som man behöver känna till. Men för att följa lagarna måste vi också förstå dem. Och det är inte alltid så lätt. Därför har en av SafeTeams experter på kamerabevakning, Martin Gustafsson, ställt ett antal vassa frågor till IMY som är tillsynsmyndigheten. I denna artikel får du ta del av korrespondensen.


Säkerhetschefen är ekonomichefens bästa vän

Vad händer om du har ansvar för 70 nycklar och en av dem försvinner? Vad händer om du får inbrott, och försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning? Eller om du köper lås- och larmsystem som inte passar ihop? I denna artikel visar vi hur genomtänkta säkerhetslösningar kan leda till stora besparingar.


2G och 3G släcks ner nu – är dina larm redo för 4G?

Mobiloperatörerna avvecklar i snabb takt 2G- och 3G-näten. Därför måste all hårdvara som använder dessa nät bytas ut, och i vissa fall måste larmgivare ha nya SIM-kort. Vi frågar Håkan Karlsson, avdelningschef på en av SafeTeams larmavdelningar, vad företag ska göra för att bli framtidssäkra.


Mer än bara en kamera – bygg in videoanalys i din kamerabevakning

En kamera är en kamera är en kamera. Det är lätt att tro att det inte hänt så mycket när det kommer till kamerabevakning. Men så är det inte alls. Kamerabevakning är inte vad det var för 15–20 år sedan. Häng med och kolla in vad som är möjligt att göra idag.


Handledning: Så kan fastighetsägare arbeta proaktivt för tryggare bostadsområden

Att arbeta med trygghet som fastighetsägare eller i en bostadsrättsförening kan kännas överväldigande. Är inte säkerhet polisens ansvar? Eller kommunens? Faktum är att fastighetsägare kan bidra med mycket, inte minst i samarbete med andra aktörer. Vi ger dig konkreta tips efter att ha djupdykt i den oberoende Stiftelsen Tryggare Sveriges handledning för fastighetsägare att hantera trygghetsproblematik.


Vill du ha ett traditionellt eller integrerat säkerhetssystem när larmet går?

Den här artikeln visar på skillnaden mellan traditionella och integrerade säkerhetssystem. Vi börjar hos en medelstor svensk kommun där vi får följa en säkerhetschef och en anläggningsskötare.


Därför är certifikaten kundens bästa vän

I en värld där krav och regelverk för säkerhet ständigt uppdateras måste företag i säkerhetsbranschen, och deras medarbetare, ständigt förnya sina kunskaper. Men hur kan du som kund veta att så sker? Jo, genom att kräva att dina säkerhetsleverantörer är certifierade av oberoende organisationer. I denna artikel tittar vi närmare på vad det innebär.


Undvik dyra misstag när du köper lås

Företag och bostadsrättsföreningar gör ofta kostsamma misstag när de ska köpa lås och dörrar. Genom att ställa rätt frågor kan du spara både tid och pengar. Projektören Robert van Hal reder ut begreppen och gör dig till en träffsäker beställare.


Det är smart med intelligent kamerabevakning

Alla tjänar på intelligent kamerabevakning, eller digitala väktare, eftersom tekniken ofta förhindrar att brott ens inträffar. Många vet inte hur långt utvecklingen har gått, vad som går att göra. Det är dessutom billigare än de flesta tror.


Det är klokt med nyckelfria smarta dörrlås

Digitala smarta lås och nycklar blir allt vanligare. När smarta dörrlås kopplas ihop med passagelösningar, säkerhetssystem, behörighetsnivåer, tidsregistrering och bokningssystem blir möjligheterna oändliga. Digitala nycklar används bland annat av hemtjänsten i över 180 kommuner. Här kommer en kort introduktion till digitala nycklar – och hur de gör livet lättare för tusentals människor varje dag.


Parakey gör mobiltelefonen till den enda nyckeln du behöver

Parakey är historien om fyra grabbar som ville göra hantering av digitala nycklar så enkelt att alla kan få glädje av det. Nu har Parakey lanserat världens minsta passersystem, som är extremt enkelt att installera. Med denna lösning är de redo att erövra världen.


iLOQ har digitala lås- och passersystem utan kablar eller batterier

iLOQ gör digitala låssystem som är helt självladdande – utan batterier eller kablar. Hur funkar det? Med rörelseenergin från din nyckel eller strömmen från din mobil. På ett år sparar iLOQ femtio ton batterier med sin unika lösning.


Så gör du en säkerhetsinventering i bostadsrättsföreningen

En kedja är inte starkare än sin svagaste länk, heter det. Och det är sant även när det kommer till säkerheten i flerfamiljshus. För att skapa så god säkerhet som möjligt i bostadsrättsföreningens hus krävs att samtliga entréer, passager och öppningar spelar i samma liga.


Brister i CE-märkta dörrar kan bli dyrt

Hundratusentals dörrar på företag och sjukhus och i andra offentliga miljöer runt om i Sverige uppfyller inte EU:s krav på CE-märkning. Svenska myndigheter har länge varit tandlösa med sin kontroll – men det kommer att förändras.


Guide: Olika typer av låssystem

Vad är ett låssystem? Är låssystem detsamma som passersystem? Vilka typer av låssystem finns det? Du hittar svaren i denna artikel.


Möjligheter och utmaningar med smarta AI-kameror

Intervju med Axis produktchef Niklas Rosell om några tekniker och möjligheter som modern kamerateknik kan erbjuda med artificiell intelligens (AI).


Nya föreskrifter hjälper funktionsnedsatta men hänger byggbranschen med?

Få saker har påverkat byggbranschen så mycket som ett häfte från Arbetsmiljöverket vid namn AFS 2020:1. Syftet är gott – bland annat att öka tillgänglighet och frångänglighet på arbetsplatser. Men det har skapat en ”förvirrad situation som är extremt kostnadsdrivande”, enligt Björn Nordström, säkerhetskonsult på Briab.


Passagesystem för Brf och företag – detta är möjligt

Borttappade nycklar som leder till kostsamma låsbyten, överbokade tvättstugor och budfirmor som inte kommer in i entrén. Det låter jobbigt, eller hur? Men dessa problem åtgärdas enkelt med ett passagesystem för er Brf eller ert företag.

Djungeln av larmklasser – en kort orientering

Det är med larm som med mycket annat. Så länge det går bra, är allt bra. Men är olyckan framme, kan du förlora mycket pengar på enkla misstag. En felplacerad låda som skymmer en rörelsedetektor, en uppgradering av larm som blir försenad – vad händer då?

Ordlista: Säkerhetsteknik

I denna ordlista har vi samlat säkerhetstekniska ord och begrepp. Ordlistan är utformad för dig som vill lära dig mer om säkerhet och för att guida dig rätt som beställare av säkerhetsteknik. Ordsamlingen innefattar vanliga termer inom säkerhetsteknik för lås och dörrar, larm och kamerabevakning, liksom inbrottsskydd och dörrautomatik.

Rulla till toppen